Mark. 1:21–28
Havainnot:
Kapernaum Gennesaretin rannalla. Jeesus oli kotimaakunnassaan Galileassa.
Sapattina synagogaan. Opetti. Oliko tavallista tai tavatonta, että hänen asemassaan oleva ihminen opetti? Tarkoitan, että Jeesus tunnettiin rakentajan poikana.
Jeesuksen puhe hämmästytti; nähdäkseni ei sen sisältö, ei sen taidokkuus, vaan se, jos oikein käsitän, että Jeesus puhui kuten puhuu se, jonka käskyt ja sanomiset toteutuvat ilman muuta.
Synagogahäirikkö ei ollut psyykkisesti sairas, vaan uskonnollisesti sairas mies. Näkemykseni vahvistuu, kun luen jakeen 24.
Tulkinta:
Selittäjän suhde Raamatun tekstiin on paljastava: lainopettajat selittivät toisella tavoin kuin Jeesus. Kyse ei ollut sisällöstä, vaan vallasta ja arvovallastakin.
Jae 25: Jeesus ei ymmärtääkseni tavoitellut julkisuutta, ei ainakaan julkisuutta ihmeidentekijänä. (Nykyjulkkis sanoo, ettei se ole niin tärkeää, mitä puhutaan, kunhan puhutaan.)
Usein tapauksen häiriköstä puhutaan kuin tämä olisi psyykkisesti sairas. Minusta sellainen puhe ei käy päinsä. Eihän psyykkinen sairaus ole merkki ihmisen väärästä Jumala-suhteesta, vaan ehkäpä väärästä suhteesta omaan itseen, luulisin.
Sovellus: Raamatun ymmärtäminen ei ole luovan mielivaltaista. Jumala puhuu sanassaan. Tämä oli se, mikä luullakseni Jeesuksen puheessa hämmästytti kapernaumilaisia.